Zpět

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst

Autor: Mgr. Aneta Seidlová

V oblasti výživy stále přibývá nových trendů a jedním z aktuálně populárních je přerušovaný půst, známý také jako intermittent fasting. Odborníci na výživu se shodují, že tento populární stravovací přístup má své opodstatnění. V kontrastu s klasickými dietami představuje účinnější metodu v redukci váhy, a to bez nutnosti hladovění nebo omezení důležitých nutričních živin ve stravě. Jaké jsou zásady přerušovaného půstu a jaký vliv má na ženy, zejména na ty, které chtějí zhubnout?

Přerušovaný půst a jeho zásady

Přerušovaný půst nepopisuje konkrétní složení jídelníčku, ale zaměřuje se na časové rozmezí, ve kterém během dne přijímáme stravu. Jeho definice spočívá v cyklickém uspořádání období jídla a půstu. Často se jedná o poměr:

  • 16/8 (16 hodin půstu a 8hodinové okno pro jídlo) – doporučováno spíše pro muže
  • 14/10 (14 hodin půstu a 10hodinové okno pro jídlo) – doporučováno spíše pro ženy1

Často slýcháme, že snídaně je základ dne. Tato teorie je nyní spíše individuální preferencí. Pokud to zdravotní stav umožňuje, při přerušovaném půstu typu 16/8 můžete vynechat snídani a začít až obědem v 11 hodin. Poté můžete navázat odpolední svačinou a končit večeří v 19 hodin. Variantou je rovněž zahájit okno pro jídlo už dříve, například v 9 hodin ráno, a zakončit ho v 17 hodin. Pokud chodíte brzy spát, je pro vás tato varianta vhodnější. Důsledkem pravidelného půstu je efektivnější využívání energie tělem a menší výkyvy hladiny inzulinu. Existují i studie, které potvrzují, že přerušovaný půst snižuje riziko vzniku obezity.2

Přerušovaný půst a jídelníček

I při dodržování přerušovaného půstu je třeba vybírat kvalitní zdroje energie. Základem by měly být průmyslově nezpracované potraviny a jídelníček by měl obsahovat vyvážený poměr všech makroživin. Správně sestavený jídelníček má klíčový vliv na účinnost přerušovaného půstu. Pravidelný přísun energie z kvalitních potravin podporuje udržení energie během období půstu a minimalizuje nebezpečí přejídání při období jídla.

Praktické zásady při přerušovaném půstu:

  • Volte kvalitní zdroje potravin – ideálně domácí, lokální, bio a farmářské produkty, zejména při výběru masa a mléčných výrobků.
  • Dbejte na dostatek zeleniny při každém jídle a každý den si dejte také ovoce.
  • Soustřeďte se na zdroje bílkovin, jako jsou luštěniny, tofu, tempeh, ryby, vajíčka, libové maso nebo tvaroh.
  • Preferujte celozrnné obiloviny s vysokým obsahem vlákniny.
  • Konzumujte zdravé tuky, jako jsou olivový a řepkový olej, ghee, avokádo, kokosový olej, ořechy a semínka, které jsou klíčové pro hormonální rovnováhu a chuť.
  • Pijte čistou, ideálně filtrovanou vodu a bylinkové čaje.
  • Omezte příjem přidaného cukru obsaženého ve sladkostech, dezertech a slazených nápojích.
  • Omezte příjem alkoholu.

Pozitivní výsledky přerušovaného půstu

Přerušovaný půst vede k prospěšným hormonálním změnám v organismu, a tím k pozitivním metabolickým efektům, které jsou ověřeny studiemi.3 Dochází při něm ke zlepšení inzulínové senzitivity a zmírnění chronického zánětu, čímž se snižuje riziko rozvoje cukrovky 2. typu a srdečně-cévních onemocnění. Zlepšuje se také buněčná regenerace a kognitivní funkce. Významným benefitem přerušovaného půstu je zlepšení tělesné kompozice, podpora redukce tukové tkáně a navýšení svalové hmoty.

Pravidelným praktikováním přerušovaného půstu můžete dosáhnout výsledků, které odráží jeho pozitivní vliv na tělo a celkovou pohodu. Zde jsou některé z prvních, které můžete očekávat:

  • Redukce hmotnosti
  • Snížená hladina stresu
  • Zlepšená inzulínová senzitivita
  • Snížená hladina krevního cukru a cholesterolu
  • Nárůst energie

Výsledky mohou být individuální a závisí na různých faktorech, včetně genetiky, životního stylu a celkového zdravotního stavu. Než se rozhodnete pro nový stravovací režim, je rozumné poradit se nejprve s lékařem nebo výživovým specialistou.

Pravidla a doporučení

Časy půstu jsou flexibilní a každý si je může přizpůsobit svému životnímu tempu a aktuálním možnostem. Je vhodné, ale ne nutné, dodržovat každý den půst ve stejnou dobu. Z praktických důvodů je případně možné najít si dva režimy, například pro všední dny a víkend.

Fáze půstu

V době půstu nekonzumujete žádné jídlo a dodržujete pitný režim – můžete pít vodu a neslazený čaj bez obsahu kofeinu. Kofeinové nápoje včetně kávy je vhodné pít v rámci okna pro jídlo, ale pokud si černý, zelený čaj nebo kávu bez mléka a cukru dáte ve fázi půstu, velkou chybu tím neuděláte.

Fáze jídla

V tomto časovém úseku je třeba dodat tělu denní kalorický příjem i živiny. To znamená, že porce jídla mohou být v porovnání s nepůstovým režimem větší. Jak již bylo zmíněno, je důležité jídelníček postavit na kvalitních potravinách s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin, které dlouhodobě zasytí. Tak se vyhnete nezdravému přejídání.

Závěr

Přerušovaný půst nabízí zajímavou alternativu ke konvenčním dietám, avšak stejně jako u všeho, co se týká zdraví, klíčem je vyváženost a rozvážný přístup. Je prokázáno, že tento přístup může být užitečným nástrojem ke snížení rizika obezity a jiných onemocnění. Jako při každé změně jídelníčku ale nezapomeňte konzultovat svůj zdravotní stav se svým lékařem. Konzultaci nepodceňte především v případě, že máte obezitu nebo zdravotní komplikace s ní spojené.


1 Mark P. Mattson, Valter D. Longo, Michelle Harvie, Impact of intermittent fasting on health and disease processes, Ageing Research Reviews, Volume 39, 2017, Pages 46-58, ISSN 1568-1637, https://doi.org/10.1016/j.arr.2016.10.005.
2 Ruth E. Patterson and Dorothy D. Sears. Metabolic Effects of Intermittent Fasting, Annual Review of Nutrition, Vol. 37:371-393 (Volume publication date August 2017). https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-071816-064634.
3 Grant M. Tinsley, Paul M. La Bounty, Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans, Nutrition Reviews, Volume 73, Issue 10, October 2015, Pages 661–674, https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv041.

CZ24OB00103