Zpět

Bez lepku? Nikoli bez asistence odborníka. Pro koho je a pro koho není vhodná bezlepková dieta

Bez lepku? Nikoli bez asistence odborníka. Pro koho je a pro koho není vhodná bezlepková dieta

Autor: Mgr. Aneta Seidlová

Bezlepkovou dietu netřeba představovat lidem, kteří žijí s celiakií nebo s celiakem. Přibývá ovšem těch, kdo lepek vyřazují z jídelníčku i přesto, že nemusí. Nejčastější motivací přitom bývá snaha zhubnout nebo řešit jiné zdravotní neduhy. Trendovou záležitostí se bezlepková dieta stala i díky řadě světových celebrit, které ji držely a propagovaly. Jak ukázala studie z roku 2013, 65 % dospělých Američanů si myslí, že potraviny bez lepku jsou zdravější. A 27 % dotázaných volilo bezlepkové produkty s jediným cílem: být štíhlejší.1 Je to ale skutečně ta správná cesta zaručující kýžený výsledek?

Jaká je souvislost mezi lepkem a celiakií?

Mluvíme-li o bezlepkové dietě, mluvíme přirozeně o jídelníčku bez lepku, tedy glutenu. Jedná se o směs bílkovin, které jsou součástí povrchové vrstvy obilovin, jako je pšenice, žito, ječmen a oves. Celiakie je onemocnění, při kterém vzniká intolerance na lepek ve stravě. Jedná se o nesnášenlivost některé části lepku. A ta se liší podle typu obiloviny. Například u pšenice je to gliadin, u žita sekalin.2 V České republice připadá jeden celiak na 200 až 250 obyvatel, což znamená, že tímto celoživotním autoimunitním onemocněním, které se projevuje chronickým zánětem sliznice tenkého střeva, trpí v naší zemi až 50 tisíc lidí. Diagnostikováno jich je jen 10 až 15 %.3

Celiakie se nedá vyléčit. Pacienti proto dodržují striktní celoživotní dietu, při které nekonzumují potraviny obsahující lepek ani jeho stopy. U některých celiaků se k tomu ještě přidává laktózová intolerance a v takovém případě mohou konzumovat jen omezené množství mléka a mléčných výrobků v závislosti na jejich individuální toleranci.
Je evidentní, že celiaci bezlepkovou dietu dodržovat musejí. Nemalá skupina jedinců, kteří celiakii nemají diagnostikovanou, ji ale dodržovat chce, a to z různých důvodů. Kvůli snížení hmotnosti, intoleranci laktózy, rodinné anamnéze nebo třeba syndromu dráždivého tračníku.4 Bez odborného dohledu a ucelených informací může tento přístup skýtat jistá úskalí.

V čem spočívá bezlepková dieta a jaká jsou její rizika?

Podstatou bezlepkové diety je vyloučení obilovin a obilných výrobků z jídelníčku, stejně jako dalších potravin a nápojů, ve kterých se lepek vyskytuje.

Zapovězené jsou:

  • chléb a veškeré běžné, jemné i trvanlivé pečivo
  • sušenky
  • těstoviny, kuskus, bulgur
  • snídaňové cereálie obsahující ovesné či jiné obilné vločky
  • polotovary s obilovinami
  • maso nebo sýry obalované ve strouhance
  • hotové omáčky zahuštěné moukou
  • pivo

Preferované a neobsahující lepek jsou naopak:

  • luštěniny (čočka, fazole, cizrna)
  • amarant
  • pohanka
  • rýže
  • kukuřice
  • brambory a batáty
  • quinoa
  • ořechové mouky

Dobrovolné vyhýbání se lepku může být ošemetné z hlediska hrozby nutričních nedostatečností. Absence dietologa nebo lékaře, kteří pomohou s navržením individuálního a pestrého dietního plánu či s motivační podporou, totiž svádí k bezmyšlenkovitému nákupu průmyslově zpracovaných obilných produktů bez lepku, krekrů, cereálií, bezlepkových sladkostí apod. Jenže tyto výrobky bývají chudé na vlákninu, stopové prvky a vitamíny skupiny B. A také nejsou nejlevnější.5

Bezlepková dieta a hubnutí

S bezlepkovou dietou je možné zhubnout v případě, že se opírá o doporučení lékaře nebo nutričního terapeuta, a především o vyvážený jídelníček. Ten by měl obsahovat přirozeně bezlepkové sacharidové potraviny – jako jsou luštěniny, rýže, brambory, pohanka, quinoa, které nejsou průmyslově zpracovány, dále kvalitní zdroje bílkovin – jako je libové maso, vejce, ryby, mléčné výrobky a luštěniny, a také dostatečné množství ovoce a zeleniny.

Na druhé straně – jídelníček postavený na balených bezlepkových potravinách a rafinovaných sacharidech neprospívá zdraví a může vést k opačnému efektu, tedy k přibírání na váze.6 Pro dosažení redukce hmotnosti je totiž klíčový energetický příjem, který musí být nižší než její výdej. I bezlepková strava může být vysoce kalorická.
Úspěšný úbytek hmotnosti, ke kterému může u některých lidí na bezlepkové dietě dojít, obvykle není důsledkem samotné diety, ale toho, že jedí méně, resp. přijímají méně kalorií.7

Není prokázáno, že by u zdravých lidí, kteří netrpí celiakií nebo alergií na lepek, bezlepková dieta sama o sobě přinášela zdravotní benefity a měla přímý vliv na redukci váhy. Žádný seriózní klinický výzkum to dosud nepotvrdil. Proto by se lidé, kteří chtějí vyřadit nebo omezit lepek ve stravě, měli nejlépe poradit s lékařem nebo nutričním terapeutem. Minimalizují tak potenciální zdravotní rizika spojená s vysoce restriktivním dietním plánem, kterým bezlepková dieta bezpochyby je, nemluvě o obtížné dlouhodobě udržitelnosti.


1 WATSON, Elaine. Health/weight conscious consumers are driving the gluten-free market, not celiac, says Mintel. Online. Dostupné z: https://www.foodnavigator-usa.com/Article/2013/10/15/Healthy-eaters-dieters-not-celiacs-propelling-gluten-free-market.
2 ZLATOHLÁVEK, L. a kolektiv, Klinická dietologie a výživa. 1. vyd. 2016
3 KOHOUT, P. – PAVLÍČKOVÁ, J. Otázky kolem celiakie. 1. přepracované vydání
4 Tanpowpong P, Broder-Fingert S, Katz AJ, Camargo CA Jr. Predictors of dietary gluten avoidance in adults without a prior diagnosis of celiac disease. Nutrition 2014; 31:236–238
5 Amy L. Jones; The Gluten-Free Diet: Fad or Necessity? Diabetes Spectr 1 May 2017; 30 (2): 118–123. https://doi.org/10.2337/ds16-0022
6 The Gluten-Free Diet: A Complete Beginner's Guide. Online. In: U.S.News. Dostupné z: https://health.usnews.com/best-diet/gluten-free-diet.
7 Gluten-Free Diets: Food List, Benefits And Drawbacks. Online. In: Forbes Health. Dostupné z: https://www.forbes.com/health/nutrition/diet/gluten-free-diets/. 

CZ24OB00126